
Na podzim jsme byli v Itálii v Bari a při jeho návštěvě jsme nemohli vynechat ochutnávku Focacci Barese, která je jiná než v jiných oblastech Itálie. Za prvé mouka je použita částečně semolinová, olivovým olejem se při její přípravě rozhodně nešetří a peče se v pecích. Je mastná, ale přitom křupavá, hledala jsem různé recepty abych našla stejnou, kterou jsme měli přímo v Bari a tato se jí nejvíce přibližuje.
Jedna rada na závěr – nešetřete olejem, v tomto případě platí čím více, tím lépe.
Ingredience:
- 170 ml vody (pokojová teplota)
- 6 g droždí
- 1 menší uvařená brambora
- 13 g olivového oleje
- 1 lžk cukru
- 10 g soli
- 175 g hladké mouky
- 125 g semolinové mouky
- olivový olej na polití pánve a Focacci
- cherry rajčata
- olivy
- oregano
Postup:
- Do misky kuchyňského robotu nalijeme vodu a vmícháme do ní droždí. Pak do vody nastrouháme uvařenou bramboru, přidáme olej, cukr, sůl a mouky. Promícháme cca 8 minut.
- Mísu přikryjeme fólií a necháme kynout 2-3 hodiny.
- Formu nebo litinovou pánev pocákáme hojně olivovým olejem a na pánev přendáme těsto, který rozprostřeme po celém obvodu, ze začátku to moc nejde, ale těsto se zachvilku podvolí.
- Focacciu dáme kynout na 30 minut.
- Na Focacciu rozpůlíme rajčata, pozor ne nožem, ale rajče nařízneme a rukama rozpůlíme, šťáva by měla vytékat na Focacciu (šťáva z rajčat ji dobře ochutí), pak přidáme do těsta olivy a posypeme oreganem.
- Dáme péct do trouby vyhřáté mezi 250-300C.
- Pečeme cca 15-20 minut, dokud focaccia není zlatá. Pokud se rajčata začnou připalovat, tak vrch Focacci zakryjeme alobalem. Posledních 5 minut přendáme plech na spodní část trouby.