Focaccia Barese

Na podzim jsme byli v Itálii v Bari a při jeho návštěvě jsme nemohli vynechat ochutnávku Focacci Barese, která je jiná než v jiných oblastech Itálie. Za prvé mouka je použita částečně semolinová, olivovým olejem se při její přípravě rozhodně nešetří a peče se v pecích. Je mastná, ale přitom křupavá, hledala jsem různé recepty abych našla stejnou, kterou jsme měli přímo v Bari a tato se jí nejvíce přibližuje.

Jedna rada na závěr – nešetřete olejem, v tomto případě platí čím více, tím lépe.

Ingredience:

  • 170 ml vody (pokojová teplota)
  • 6 g droždí
  • 1 menší uvařená brambora
  • 13 g olivového oleje
  • 1 lžk cukru
  • 10 g soli
  • 175 g hladké mouky
  • 125 g semolinové mouky
  • olivový olej na polití pánve a Focacci
  • cherry rajčata
  • olivy
  • oregano

Postup:

  1. Do misky kuchyňského robotu nalijeme vodu a vmícháme do ní droždí. Pak do vody nastrouháme uvařenou bramboru, přidáme olej, cukr, sůl a mouky. Promícháme cca 8 minut.
  2. Mísu přikryjeme fólií a necháme kynout 2-3 hodiny.
  3. Formu nebo litinovou pánev pocákáme hojně olivovým olejem a na pánev přendáme těsto, který rozprostřeme po celém obvodu, ze začátku to moc nejde, ale těsto se zachvilku podvolí.
  4. Focacciu dáme kynout na 30 minut.
  5. Na Focacciu rozpůlíme rajčata, pozor ne nožem, ale rajče nařízneme a rukama rozpůlíme, šťáva by měla vytékat na Focacciu (šťáva z rajčat ji dobře ochutí), pak přidáme do těsta olivy a posypeme oreganem.
  6. Dáme péct do trouby vyhřáté mezi 250-300C.
  7. Pečeme cca 15-20 minut, dokud focaccia není zlatá. Pokud se rajčata začnou připalovat, tak vrch Focacci zakryjeme alobalem. Posledních 5 minut přendáme plech na spodní část trouby.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s