
Ingredience:
- 750g masa (vepřové a hovězí)
- olej pod maso
- 5 bobkových listů
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celerové bulvy
- 2 středně velké řepy
- 1/2 hlávky zelí
- 1/2 krájených rajčat v plechovce (nebo protlaku)
- sůl
- cukr, pepř, citrón
- zakysaná smetana, kopr
Postup:
- Maso osolíme ze všech stran a osmažíme prudce ve velkém hrnci na rozpáleném oleji.
- Zalijeme vodou, přidáme bobkové listy, nové koření a celý pepř a necháme vařit pod poklicí cca 1,5 – 2 hodiny
- Když máme maso uvařené, tak ho vyndáme na prkénko a necháme vychladnout. Vývar si přecedíme.
- Maso nakrájíme na cca 1-2 cm velké kousky.
- V hrnci orestujeme cibuli, přidáme nakrájenou mrkev, petržel, celer a povaříme 5 minut.
- Do polévky přidáme nakrájenou řepu, zelí a rajčata a sůl a vaříme 10 minut.
- V závěru polévku dochutíme cukrem, pepřem, citrónovou šťávou (nebo vinným octem).
- Podáváme se zakysanou smetanou a snítky kopru.