
Přípravu je nejlepší rozdělit do dvou dnů. První den je dobré si upéct korpusy a připravit ganache. Druhý den ganache prošlehat a dort ozdobit.
Korpus (na 2 formy o průměru 20cm)
- 8 vajec
- 250 g cukru krupice
- 50 g másla
- 180 g hladké mouky
- 70 g kakaa
- 1 lžk van.extraktu
Dvě stejně veliké formy vymažeme máslem a na dno dáme papír na pečení.
Vejce vyndáme z lednice nejméně 1 hodinu před přípravou, musí mít pokojovou teplotu.
Máslo rozpustíme v rendlíku a necháme vychladnout.
Vejce s cukrem vyšleháme ve stolním mixéru do husté pěny, trvá to cca 15 minut.
Hladkou mouku smícháme s kakaem a přesítujeme do mísy s našlehanými vejci. Mouku s kakaem mícháme stěrkou, už nešleháme! Když v těstě nejsou už skoro žádné hrudky, tak přidáme máslo a vanilkový extrakt a znovu zlehka stěrkou promícháme.
Těsto nalijeme forem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 45 minut.
Korpusy necháme vychladnout ve formě, nejlépe se s nimi pracuje druhý den.
Čokoládová ganache
- 180 g čokolády na vaření
- 275 g smetany na šlehání
- 250 g mascarpone
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. V jiném hrnci zahřejeme 150 ml smetany těsně pod bod varu (u stěny hrnce se začnou tvořit bublinky). Horkou smetanu nalijte na rozpuštěnou čokoládu, rozmíchejte dohladka a pak přidejte i zbývající chladnou smetanu a mascarpone. Dobře rozmíchejte, přikryjeme a necháme vychladnout nejlépe přes noc v ledničce.
Poté vyšleháme na hladkou nadýchanou ganache.
Čokoládová poleva
- 100 g hořké čokolády
- 1 lžíce slunečnicového oleje
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, pak k ní přidáme olej a důkladně promícháme.
Korpusy v polovině rozkrojíme. Každou část pomažeme čokoládovým krémem, nakonec celý dort potřeme a dáme cca na 1 hodinu do ledničky. Dort polijeme čokoládovou polevou, lžičkou vytvoříme ztékající efekt po bocích dortu. Dort dozdobíme podle fantazie.
Pozn.:Dobré je i korpusy potřít citrusovou nebo meruňkovou marmeládou a pak na marmeládu natřít čokoládovou ganache.
