Švédský mandlový dort

Tento dort určitě znáte z obchodů IKEA. Je výborný a díky absenci mouky je vhodný i pro lidi, kteří drží bezlepkovou dietu.

Ingredience na krém:

  • 7 žloutků
  • 275 ml smetany na šlehání
  • 150 g cukru krystal
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 200 g másla, pokojové teploty (máslo vyndáme z ledničky hned na začátku přípravy dortu, je velice důležité aby při přípravě krému mělo máslo stejnou teplotu jako pudink)

Ingredience na těsto:

  • 7 bílků
  • špetka soli
  • 150 g cukru krystal
  • 275 g mletých mandlí

Na dokončení:

  • 100 g mandlí, plátků

  1. Nejprve si uvaříme pudink. Nejprve si vyšleháme žloutky a dáme je stranou.
  2. V malém hrnci zahřejeme smetanu s cukrem a vanilkovým extraktem. Když smetana začne vřít, dáme ji stranou. 1/3 smetany přidáme za stálého míchání, šlehání ke žloutkům a poté vše vlijeme zpět do hrnce.
  3. Hrnec vrátíme zpět na zdroj tepla a při střední teplotě, zahříváme do zhoustnutí. Pořád mícháme, abychom pudink nepřipálili. Kdyby se nám krém srazil, tak se to dá spravit tyčovým mixérem, krém promixujeme a máme z něj znovu pěkný, hladký krém. Na krém položíme potravinářskou fólii, která se bude dotýkat přímo pudinku. Necháme vychladnout při pokojové teplotě.
  4. Připravíme si dortovou formu o průměru 24 cm. Dno formy vymažeme máslem a položíme na něj papír na pečení. Stěny vymazávat nemusíme. Troubu předehřejeme na 175 stupňů, horní a spodní ohřev.
  5. Bílky ušleháme ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu, přidáme špetku soli a pak přisypeme cukr. Když máme z bílků vyšlehaný pevný sníh, tak do něj postupně ve třech dávkách přimícháme stěrkou nebo vařečkou mleté mandle. Zde je důležité sníh nešlehat, jenom jemně mandle přimíchávat. Protože v těstě nemáme žádné kypřící prášky, jediné co nám drží kyprost těsta, jsou právě bílky.
  6. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme cca 35 – 40 minut. Poté necháme korpus vychladnout, pak korpus uvolníme nožem od krajů formy a vyndáme ho.
  7. Plátky mandlí orestujeme na pánvi bez tuku. Ale pozor, docela rychle se připalují. Plátky mandlí přendáme do misky a necháme vychladnout.
  8. Po dokončení krému je důležité, aby pudink a máslo měly stejnou teplotu. Nejprve začneme šlehat máslo a pak k němu zašleháváme postupně pudink.
  9. Korpus rozpůlíme. Navrch natřeme menší polovinu krému, přidáme druhou půlku korpusu a potřeme navrchu a po okrajích zbývající krém. Navrch dáme opečené mandle.
  10. Dort dáme na několik hodin do ledničky.
Advertisement