Tento dort určitě znáte z obchodů IKEA. Je výborný a díky absenci mouky je vhodný i pro lidi, kteří drží bezlepkovou dietu.

Ingredience na krém:
- 7 žloutků
- 275 ml smetany na šlehání
- 150 g cukru krystal
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 200 g másla, pokojové teploty (máslo vyndáme z ledničky hned na začátku přípravy dortu, je velice důležité aby při přípravě krému mělo máslo stejnou teplotu jako pudink)
Ingredience na těsto:
- 7 bílků
- špetka soli
- 150 g cukru krystal
- 275 g mletých mandlí
Na dokončení:
- 100 g mandlí, plátků
- Nejprve si uvaříme pudink. Nejprve si vyšleháme žloutky a dáme je stranou.
- V malém hrnci zahřejeme smetanu s cukrem a vanilkovým extraktem. Když smetana začne vřít, dáme ji stranou. 1/3 smetany přidáme za stálého míchání, šlehání ke žloutkům a poté vše vlijeme zpět do hrnce.
- Hrnec vrátíme zpět na zdroj tepla a při střední teplotě, zahříváme do zhoustnutí. Pořád mícháme, abychom pudink nepřipálili. Kdyby se nám krém srazil, tak se to dá spravit tyčovým mixérem, krém promixujeme a máme z něj znovu pěkný, hladký krém. Na krém položíme potravinářskou fólii, která se bude dotýkat přímo pudinku. Necháme vychladnout při pokojové teplotě.
- Připravíme si dortovou formu o průměru 24 cm. Dno formy vymažeme máslem a položíme na něj papír na pečení. Stěny vymazávat nemusíme. Troubu předehřejeme na 175 stupňů, horní a spodní ohřev.
- Bílky ušleháme ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu, přidáme špetku soli a pak přisypeme cukr. Když máme z bílků vyšlehaný pevný sníh, tak do něj postupně ve třech dávkách přimícháme stěrkou nebo vařečkou mleté mandle. Zde je důležité sníh nešlehat, jenom jemně mandle přimíchávat. Protože v těstě nemáme žádné kypřící prášky, jediné co nám drží kyprost těsta, jsou právě bílky.
- Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme cca 35 – 40 minut. Poté necháme korpus vychladnout, pak korpus uvolníme nožem od krajů formy a vyndáme ho.
- Plátky mandlí orestujeme na pánvi bez tuku. Ale pozor, docela rychle se připalují. Plátky mandlí přendáme do misky a necháme vychladnout.
- Po dokončení krému je důležité, aby pudink a máslo měly stejnou teplotu. Nejprve začneme šlehat máslo a pak k němu zašleháváme postupně pudink.
- Korpus rozpůlíme. Navrch natřeme menší polovinu krému, přidáme druhou půlku korpusu a potřeme navrchu a po okrajích zbývající krém. Navrch dáme opečené mandle.
- Dort dáme na několik hodin do ledničky.
