
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 70 g cukru
- 25 g droždí
- 3 dl mléka
- 2 lžk mletého kardamomu
- 1 vejce
- špetka soli
- 75 g másla, pokojové teploty
- 3 stonky rebarbory + 50 g cukru + 4 lžíce cukru
Ingredience na vanilkový krém:
- 2 žloutky
- 50 g cukru
- 17 g kukuřičného škrobu
- 250 ml tučného mléka
- 1/2 vanilkového lusku
- Do misky kuchyňského robotu dáme hladkou mouku, cukr, rozdrobíme droždí, přidáme mléko, kardamom, vejce, špetku soli. Vše necháme promíchat 5-10 minut.
- Do těsta přidáme na kostky nakrájené máslo. Když je už vmíchané do těsta, tak těsto necháme hníst ještě dalších 5 minut.
- Misku s těstem přikryjeme fólií a necháme 1 hodinu kynout.
- Než nám těsto nakyne, tak si připravíme rebarboru a vanilkový krém. Rebarboru umyjeme, nakrájíme na 1cm kousky, dáme do kastrolku s cukrem a vodou a necháme chvilku provařit (dokud se neodpaří tekutina). Pak necháme vychladnout.
- Na vanilkový krém si v menší misce prošleháme žloutky s cukrem a kukuřičným škrobem.
- Do malého hrnce nalijeme mléko, přidáme semínka z vanilkového lusku a přivedeme k varu. Pak lusk vytáhneme a trochu horkého mléka zašleháme ke žloutkům. Tuto směs pak za stálého míchání nalijeme k mléku, vrátíme na vařič a přivedeme za stálého míchání k varu. Mícháme, dokud krém nezhoustne, pak ho ostavíme ze zdroje tepla a přikryjeme fólií (ta se musí dotýkat krému, jinak se nám utvoří škraloup). Krém necháme vychladnout.
- Těsto rozdělíme na kousky vážící 60 g. Z každého vytvarujeme bochánek a dáme je na plech s pečícím papírem 30 minut kynout.
- Do každého bochánku uděláme prohlubeň (třeba dnem od skleničky) a dáme do ní lžičku vanilkového krému a rebarboru.
- Pečeme při 220C 10 minut.





