
Ingredience na curry:
- 1 střední květák
- 3 lžíce bílého jogurtu
- 4 velké stroužky česneku, nasekané
- 4 cm dlouhý zázvor, oloupaný, nasekaný
- 1 lžk soli
- olivový olej
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1 lž koření garam masala
- 1 lžk curry koření
- 1 lžk mletého koriandru
- 1 lžk kurkumy
- 1/2 lžk kajenského pepře
- 1/4 lžk mleté skořice
- 6 lžic rajčatového protlaku
- 1/3 hrnku vody
- 1 plechovka kokosového mléka (250 ml)
- čerstvý koriandr
Ingredience na jogurtové chlebové placky:
- 250 g hladké mouky
- 2 lžk kypřícího prášku
- 1/2 lžk jedlé sody
- 3/4 lžk soli
- 225 g bílého jogurtu
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku, nasekané
- Předehřejeme si troubu na 200C. Připravíme si plech, vyložíme ho papírem na pečení.
- Květák nakrájíme na kousky, dáme je do větší mísy, přidáme bílý jogurt, polovinu nasekaného česneku a zázvoru, lžičku soli. Promícháme a necháme 10 minut marinovat.
- Květák přendáme na plech a pečeme cca 15-20 minut.
- Zatímco se nám květák peče, tak si v pánvi zahřejeme trochu olivového oleje a přidáme cibuli, kterou na oleji smažíme 5 minut. Potom přidáme zbytek nasekaného česneku a zázvoru a za občasného míchání smažíme dalších 5 minut. Pozor ať se česnek nepřipálí, jídlo by pak zhořklo.
- Do pánve přidáme koření garam masala, curry koření, koriandr, kurkumu, kajenský pepř, skořici, promícháme a smažíme cca 1 minutu.
- Přidáme rajčatový protlak, vodu a kokosové mléko, promícháme a vaříme cca 5 minut.
- Přidáme květák, promícháme a posypeme čerstvým koriandrem.
- Podáváme s chlebovými plackami, nebo rýží.
Jak připravit chlebové placky:
- V misce smícháme mouku, prášek na pečení, jedlou sodu.
- Přidáme jogurt a sůl a vše promícháme. Těsto by mělo být lepkavé, není potřeba jej míchat moc dlouho, stačí promíchat jenom vařečkou.
- V hrníčku smícháme olej s nasekaným česnekem a dáme stranou.
- Těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 6 dílů. Z každého vytvarujeme kouli, kterou na hodně pomoučené (těsto se lepí) ploše rozválíme na placku a tu opékáme na rozpálené pánvi (na pánev nedáváme žádný olej, máslo, nic, placky se opečou pěkně i bez tuku).
- Každou placku potřeme, hned po upečení, česnekovým olejem z obou stran.