
Ingredience na cca 12-14 koláčů:
Na těsto:
- 250 ml mléka (mírně teplé)
- 50 g cukru
- 20 g čerstvého droždí
- 250 g pšeničné mouky hladké
- 250 g špaldové mouky hladké
- 1 vejce (pokojové teploty)
- 60 g másla (pokojové teploty)
- špetka soli
Maková náplň:
- 300 g mletého máku
- 75 g cukru
- 250 ml mléka (podle potřeby)
- 1 lžíce medu
- 1,5 lžíce másla
- 3 lžíce kandované pomerančové kůry (v bio kvalitě)
- 1 bílek (žloutek nechám na potření)
Na potření
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
Poleva
- 4 lžíce moučkového cukru
- trochu vroucí vody
Postup
- V míse smícháme vlažné mléko s 1 lžící cukru, rozdrobeným droždím a přibližně 4 lžícemi mouky. Zakryjeme látkou či fólií a odložíme na teplé místo asi na 10 – 15 minut.
- K nakynutému kvásku přidáme zbytek cukru, mouku, vejce, měkké máslo a sůl. Hněteme těsto pomocí kuchyňského robotu asi 10 minut. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou nebo fólií a necháme kynout přibližně 1 – 1,5 hod., dokud se těsto nezdvojnásobí.
- Než těsto nakyne, připravíme si makovou náplň. Do hrnce dáme mletý mák, cukr a trochu mléka, vše uvaříme. Mléko přidáváme podle potřeby, možná bude stačit méně, možná budeme muset dát mléka více. Když máme náplň uvařenou, odstavíme ji z tepla a přidáme med, máslo a kandovanou kůru. Z bílku ušleháme sníh. Když je náplň vychlazená, sníh do náplně opatrně přimícháme.
- Těsto rozválíme přibližně na 60 x 40 cm. Na těsto rozetřeme makovou náplň a těsto srolujeme jako roládu.
- Roládu nakrájíme na kousky, každý asi 4 cm.
- Každý kousek přendáme na plech vyložený papírem na pečení a do kažého kousku uděláme prohlubeň pomocí vařečky. Vše zakryjeme a necháme ještě asi 10 minut kynout.
- Troubu si předehřejeme na 200°C. Koláčky potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem a pečeme cca 15 minut.
- V malé misce si smícháme moučkový cukr s trochou vařící vody a teplé koláčky polevou pocákáme, nebo potřeme mašlovačkou.





