Moravským koláčům se také říká tuplované nebo dvouctihodné, protože skrývají dvojitou náplň. Tvarohová náplň se dává dovnitř koláčku a navrch se dává náplň povidlová, která se posype ještě drobenkou.

Ingredience na těsto (12ks)
- 20 g čerstvého droždí
- 100 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 30 g třtinového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- citrónová kůra
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- 2 žloutky
- 50 g másla pokojové teploty
Do misky rozdrobíme kvasnice, přidáme lžíci třtinového cukru, nalijeme vlažné mléko, promícháme a při pokojové teplotě necháme vzejít kvásek.
Do mísy přidáme mouku, třtinový a vanilkový cukr, citrónovou kůru, špetku soli, muškátový oříšek, žloutky a necháme hníst v robotu 5-10 minut.
Poté přidáme na kostky nakrájené máslo do těsta a pokračujeme v hnětení dalších 5-10 minut. Pokud je těsto moc lepivé, přidáme mouku. Finální těsto by mělo být vláčné a nemělo by lepit. Mísu přikryjeme fólií nebo utěrkou a dáme kynout na 45 minut.
Po uplynulém čase těsto znovu trochu propracujeme a dáme kynout znovu na 45 minut.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň:
- 250 g tvarohu
- 2 žloutky
- 2 vrchovaté lžíce mouč. cukru
- citronová kůra
- 50 g rozinek
- 1 lžíce rumu
- pár lžic mléka (kdybychom potřebovali zředit náplň)
V misce všechny ingredience promixujeme, pokud je náplň moc tuhá, tak ji zředíme trochou mléka. Pak dáme do ledničky.
Na drobenku:
- 25 g másla
- 30 g moučkového cukru
- 30 g polohrubé mouky
Na dokončení:
- 1 malé vejce
- povidla
Vše lehce promneme prsty a dáme do ledničky.
Nakynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kusů. Každý kousek rozválíme a dáme na něj lžíci tvarohové náplně. Pak každý koláček zabalíme a dáme spojem na plech vyložený papírem na pečení.
Do každého koláčku vytlačíme důlek (dělám dnem malé skleničky). Kraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, doprostřed dáme lžičku povidel a posypeme drobenkou. Koláče dáme kynout na 30 minut a pak je pečeme při 175C (horkovzduch) 15-20 minut.






