Vynikající arabský salát, kde základem jsou rajčata, okurka, cibule, bylinky a osmažené kousky pity.

Ingredience
- 2 pita chleby
- 3 jarní cibulky, rozpůlené, nakrájené
- 1 menší červená cibule, nakrájená na plátky
- 1 okurka, rozkrojené podélně na čtvrtky a pak na plátky
- 10 menších rajčat nebo 2 hrnky cherry rajčátek, nakrájených
- svazek hladkolisté petrželky, nasekané na jemno
- svazek máty, nasekané na jemno
- 2 česneky, nasekaný na jemno
- 6-8 lžic olivového oleje
- šťáva z půlky cirónu
- sůl
- 1/2 lžk koření Sumah (nemusí být, Sumah je orientální koření se svěží citrusovou chutí)
Postup
Nakrájíme pita chléb na půlku a pak na nudličky (pokud použijete kupovanou, tak nakrájený chleb dejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do vyhřáté trouby, tak na 5 minut). Pak necháme kousky pity vychladit, nebo lze i pita chléb ogrilovat z obou stran a pak až nakrájet nebo natrhat do salátu.
Do misky dáme nakrájenou jarní cibulku, okurku, nakrájená rajčata, nasekanou pažitku a mátu a nasekaný česnek. Přidáme kousky pity (část necháme na závěrečné posypání). Salát promícháme. Potom přidáme olivový olej a citrónovou šťávu, znovu zlehka promícháme. Přidáme sůl pokud je potřeba.
Salát dáme na talíře posypeme ho kořením Sumah a zbytky pita chleba a servírujeme.