Ingredience cca 3 porce:
- 1 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 1 1/2 lžičky prášku na pečení
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 velká vejce
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1 1/2 hrnku podmáslí
- javorový sirup
- borůvky (nemusí být)
K lívancům se hodí i tato borůvková omáčka:
- 300g čerstvých borůvek
- 50g cukru
- ½ hrníčku vody
Postup:
- Všechny ingredience kromě javorového sirupu a borůvek dáme do mísy a promixujeme.
- Když máme hladké těsto, můžeme do něj zlehka vařečkou přimíchat borůvky.
- Rozpálíme pánev a nalijeme na ní naběračkou malé množství těsta. Po chvilce, ta první strana je docela rychle, tak pozor na to:-), lívanečky otočíme a dosmažíme je i na druhé straně.
- Usmažené lívanečky dáme na talíř stranou. Pokud je chceme servírovat všechny teplé najednou, tak talíř s lívanci dáme do trouby, kde nastavíme mírnou teplotu cca 80C, aby nám lívance zůstaly teplé, než je všechny dosmažíme.
- Lívance servírujeme s javorovým sirupem a čerstvými borůvkami.
Jestli budete dělat k lívancům borůvkovou omáčku, tak dejte do hrnce borůvky, cukr a vodu a zahřejte na střední teplotu. Jakmile se omáčka začne vařit, tak teplotu snížíme a vaříme, dokud omáčka nezhoustne, chvilku to trvá, proto omáčku dělám souběžně s lívanci.
Poznámka: Lívance se dají dobře zmrazit. Lívance zabalte do plastového sáčku, nebo krabičky. Pak když je budete chtít servírovat, tak je rozmrazte při pokojové teplotě a nechte je ohřát při 175C v troubě, cca 10 minut.