Ingredience na korpus:
- 3 vejce
- 150 ml mléka
- 130 ml slunečnicového oleje
- 1 hrnek cukru
- 1 lžk vanilkového extraktu
- 150 g pšeničné mouky
- 60 g kakaa
- 1/2 lžk jedlé sody
- 1 lžk prášku do pečiva
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
Dortovou formu o průměru 20cm vytřeme máslem a pouze dno vyložíme papírem na pečení.
Vejce ušleháme do nadýchané pěny, během šlenání pak přidáme postupně mléko, olej, cukr a vanilkový extrakt.
V druhé misce si odvážíme mouku, kakao, sodu, prášek do pečiva. Suché ingredience prosejeme do mokrých a metlou jemně promícháme.
Těsto nalijeme do formy a pečeme při 170C cca 50-60 minut, provedeme test špejlí, zda je těsto řádně upečené.
Dáme vychladit.
Třešňová náplň:
- 300g vypeckovaných třešní (mohou být čerstvé i mražené)
- 1/2 hrnku cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička bramborového škrobu rozmíchaná ve dvou lžících vody
V malým kastrůlku zahřejeme cukr a třešně. Třešně pustí hodně šťávy, jakmile se cukr rozpustí, tak přidáme citrónovou šťávu a škrob smíchaný ve vodě. Třešně pustí hodně šťávy, takže směs vaříme na střední teplotě a pravidelně mícháme, dokud nezhoustne, trvá to cca 10-15 minut. Potom dáme třešňovou směs stranou a necháme ji úplně zchladit.
Ingredience na krém:
- 250 ml smetany na šlehání
- 250 g mascarpone
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 lžk vanilkového extraktu.
Vyšleháme smetanu a jakmile začne být tuhá, tak do ní přidáme mascarpone, cukr a vanilkový extrakt a promícháme.
Z dortu ukrojíme vršek a ten rozdrobíme prsty. Korpus v polovině podélně rozřízneme. Na první část dáme polovinu šlehačkové náplně a polovinu třešňové směsi. Přiklopíme a znovu potřeme druhou polovinou šlehačkové náplně a třešňovou směsí a posypeme drobenkou z korpusu. Vrch dortu můžeme ještě ozdobit třešněmi, i jiným ovocem.
Dort skladujeme v ledničce.