Finské sušenky jsou pojmenované po Finsku, ale těžko říci odkud vlastně pocházejí, protože Dánové i Švédové tvrdí, že sušenky pochází od nich. Skandinávci je pečou hlavně v předvánočním čase.
Ingredience:
- 175g studeného másla
- 250g hladké mouky
- 50g mletých mandlí
- 50g třtinového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na obalení:
- 50g loupaných mandlí, nasekaných
- 50g perličkového cukru
- 1 bílek
Postup
V kuchyňském robotu smícháme máslo, mouku s mletými mandlemi a cukrem. Poté přidáme žloutek a vanilkový extrakt a necháme míchat tak dlouho, dokud nezískáme měkké, lehce lepkavé těsto (ze začátku to bude vypadat, že těsto je hodně suché, ale vydržte, nepřidávejte žádné další tekutiny, ono se začne spojovat).
Těsto zabalíme do fólie a dáme do ledničky na 30-60 minut.
Předehřejeme troubu na 180C.
Do misky nasypeme perličkový cukr a nasekané mandle a promícháme. V jiné mističce rozšleháme bílek s jednou lžičkou vody.
Těsto vyndáme z ledničky, rozdělíme na čtyři dílky a z každého rukama vyválíme válečky. Z každého válečku nakrájíme kousky o délce cca 5cm. Každý kousek namočíme do bílku a pak do perličkového cukru s mandlemi a jemně kousek těsta zmáčkneme, abychom ho trochu zploštili.
Pečeme v předehřáté troubě 8-11 minut, necháme vychladnout a uchováváme ve vzduchotěsné nádobě.