Pokud se rozhodnete vyrábět mýdlo, tak v první řadě doporučuji vyhnat z kuchyně všechny děti a domácí mazlíčky, budeme totiž pracovat s žíravinou.
K výrobě mýdla budeme potřebovat kromě surovin:
- 2 hrnce (nerezové)
- pár gumových rukavic
- teploměr
- formu na mýdla (může být silikonová, já používám dřevěnou krabičku), vždy ji ale vystelu papírem na pečení!
- mixér
A teď co budeme potřebovat na mýdla:
- 240g destilované vody
- 113g hydroxidu sodného
- 300g kokosového oleje
- 200g palmového oleje (já vím, já vím, palmovému oleji se v jídle vyhýbám, ale zde je docela potřeba, zajistí nám, aby bylo mýdlo tvrdé)
- 200g bambuckého másla
- 100g mandlového oleje
- 1ml extraktu z grepového jádra (nemusí být)
- 2 lžíce minerálního oxidu fialového (nemusí být, mýdlo získá lepší barvu)
- 3 lžíce sušené levandule
- pár kapek esenciálního oleje levandulového
Postup:
Do starého hrníčku si odvážíme hydroxid sodný.
Do nerezového rendlíku si odvážíme destilovanou vodu.
Za použití rukavic opatrně vsypeme hydroxid do vody. NIKDY NAOPAK!!!
Vařečkou hydroxid rozmícháme ve vodě. Pozor z roztoku se začne kouřit, protože se voda zahřeje po nasypání hydroxidu do vody na 90°C, takže výpary moc nečichejte.
Roztok dáme stranou a necháme teplotu klesnout okolo 30°C. Jestli chceme chlazení urychlit, tak hrnec postavíme do vodní studené lázně.
Mezitím si připravíme olejovou směs. Všechny oleje a tuky dáme do většího nerezového hrnce a na mírném ohni je necháme rozpustit.
Do rozpuštěných olejů přidáme extrakt z grepových jader (nemusíme přidávat). Poté hrnec stáhneme z ohně a oleje necháme též vychladit na teplotu také kolem 30°C.
Když máme vodní i olejovou fáze zchlazené na přibližně stejnou teplotu, tak pomalu vmícháme vodní fázi do hrnce s oleji (ne naopak).
Ihned vezmeme mixér a za stálého prošlehávání pozorujeme proces zmýdelnění; oleje by měly zhoustnout. Směs mixujeme do doby, než se směs podobá husté krupicové kaši.
Když je směs dostatečně hustá, tak k ní přidáme minerální oxid fialový, trochu sušené levandule (část si necháme na posypání navrch) a esenciální olej.
Znovu krátce promixujeme a směs přelijeme do připravené formy.
Takto připravenou směs necháme uležet 24 hodin, nejlépe někde v teple.
Po 24 hodinách mýdlo nakrájíme, případně vyklopíme ze silikonových forem a necháme je odpočívat cca 3-4 týdny, dokud mýdlo neuzraje. Já ho dávám vždycky na skříň.
Mýdlem se můžeme začít mýt, když kleslo jeho vysoké pH na pH okolo 7-9. Mýdlo se totiž tímto „zráním“ kompletně zbavuje žíravého hydroxidu. Takže nebojte hydroxid se z mýdla zcela vytratí.