Gobhi Manchurian je jedno z nejznámějších jídel z čínsko-indické kuchyně. Gobi znamená v češtině květák a manchurian je sladká výrazně kořeněná omáčka.
Tento delikátní smažený květák je známý po celém indickém subkontinentu. Můžete na něj narazit často v pouličních stáncích, v restauracích nebo na večírcích.
Květák ve sladkopálivé omáčce je velice jednoduchý na přípravu. Květák se obalí v tekutém těstíčku, osmaží se a pak se připraví omáčka, ve které se květák pak celý „obalí“. Tento pokrm je opravdu moc lahodný, stojí určitě za vyzkoušení.
Ingredience
- 1 květák
- 80 hladké mouky
- 40g kukuřičné mouky (nebo kukuřičného škrobu)
- 1/2 lžk soli
- 1/2 lžk kajenského pepře (chilli)
- slunečnicový olej
- 2 lžíce česnekovo-zázovorové pasty (nebo si nastrouhejte 3 stroužky česneku a 1 cm zázvoru)
- 1 malá zelená chilli paprička (používám méně pálivou)
- 1 červená cibule
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce chilli omáčky
- 1-2 lžíce kečupu
- 1/4 lžk soli
- 1/4 lžk pepře
Postup
- Květák obereme na malé růžičky.
- Ve větší misce smícháme metličkou hladkou mouku s kukuřičnou moukou, solí a kajenským pepřem (chilli).
- Do odměrky dáme 300ml vody a pomalu přiléváme do sypké směsi a během přilévání vody i rychle promícháváme metličkou. Vodu nemusíme použít celou, těsto by mělo mít konzistenci těsta na palačinky.
- V hlubší pánvi rozpálíme olej.
- Květák přendáme do těsta, obalíme ho v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji do hněda. Květák se všechen do pánve určitě nevejde, proto ho smažíme po dvou/třech dávkách. Usmažený květák dáváme na talíř s kuchyňskými ubrousky, abychom se zbavili přebytečného tuku.
- Během smažení si můžeme nakrájet jarní cibulku, chilli papričku a červenou cibuli, kterou budeme potřebovat na omáčku.
- Na jiné pánvi nalijeme 3 lžíce slunečnicového oleje. Na rozehřátém oleji osmažíme během 1 minuty česnekovo-zázvorovou pastu (olej by neměl být příliš rozehřátý, protože česnek by se hned spálil a zhořknul by a to nechceme).
- Potom přidáme na proužky nakrájenou zelenou chilli papričku a smažíme cca 1 minutu.
- Přidáme nakrájenou cibuli a smažíme pár minut.
- Potom přidáme nakrájenou jarní cibulku a znovu smažíme pár minut.
- K zelenině přidáme sojovou omáčku, chilli omáčku, kečup, sůl a pepř, prosmažíme asi 1 minutu a přidáme 150ml vody a povaříme, dokud nám omáčka nezhoustne cca 3-5 minut.
- Nakonec k omáčce přidáme květák, promícháme a můžeme podávat.
- Květák můžeme jíst samotný, nebo s rýží nebo s nudlema.
Ingredients
- 1 medium-sized cauliflower
- 80 plain flour
- 40g corn flour (or corn starch)
- 1/2 tsp salt
- 1/2 tsp chilli powder
- sunflower oil
- 2 tbsp garlic and ginger paste (or finely chopped 3 gloves garlic 1 cm ginger)
- 1 small green chilli (optional), chopped
- 1 red onion, chopped
- 5-6 spring onions, chopped
- 1 tbsp dark soy sauce
- 1 tbsp chilli sauce
- 1-2 tbsp ketchup
- 1/4 tsp salt
- 1/4 tsp pepper
Preparation
- Clean the cauliflower and cut the florets to medium size.
- In the large bowl, mix plain flour with corn flour, salt and chilli powder.
- Prepare 300ml water and add it little by little to make lump free batter. The consistency should be not too thick or very runny. (sth like the pancaces batter).
- Pour oil into the pan and heat it.
- Add cauliflower florets into the batter and coat them well. Then fry it until they turn golden and crisp. Drain them to a kitchen tissue.
- To make a sauce heat 3 tablespoons of oil in a wide pan. Add garlic-ginger paste and sauté for 1 minute, then add green chilli and sauté for another minute.
- Then add a red onion and sauté for several minutes.
- Then add spring onion and again sauté for several minutes.
- Add soy sauce, chilli sauce, ketchup, salt and pepper, sauté for 1 minute and add 150 ml water and simmer until the sauce thickens (about 3-5 minutes).
- Add the fried cauliflower and stir to coat the cauliflower.
- Serve as a starter or with fried rice or noodles.
This is Chetna Makan´s recipe.