Tahle marmeláda je prostě unikátní. Kombinace rebarbory a zázvoru je prostě skvělá a pomerančová šťáva to vše krásně dolaďuje.
Ingredience:
- 500g nakrájené, oloupané rebarbory
- 30g oloupaného a nastrouhaného zázvoru
- 400g cukru
- šťáva z 1 menšího pomeranče (nebo půlky velkého)
Postup
- Do menšího hrnce dáme nakrájenou rebarboru, nastrouhaný zázvor, cukr a pomerančovou šťávu.
- Hrnec zakryjeme a necháme vše stát při pokojové teplotě 2-3 hodiny, mezitím rebarbora pustí šťávu a více se rozvine chuť zázvoru.
- Do ledničky dáme malý talířek (poslouží nám k finálnímu testování, zda je džem už hotový)
- Hrnec dáme na varnou desku a za stálého míchání přivedeme směs k varu.
- Vaříme cca 10 minut a pravidelně džem promícháváme, aby se nepřipálil.
- Talířek vyndáme z ledničky a dáme na něj trochu džemu, chvilku počkáme a pak zkusíme, jestli nám ztuhne, pokud je pořád hodně řídký, tak ještě džem povaříme a zkusíme test tuhosti po nějakém čase znovu.
- Džem nalijeme do čistých, suchých skleniček, zavíčkujeme a necháme ho v uzavřených skleničkách vychladnout. (Skleničky nezavařuji, jak do nich naliji horký džem, tak je zavíčkuji a otočím a dám je na suchou utěrku, takto je nechám asi 15 minut a pak je znovu otočím, takto, pokud je mám ve sklepě, mi vydrží i rok)
Rhubarb and Ginger Jam
Ingredients:
- 500 g chopped rhubarb narrow stalks best (prepared weight)
- 30 g ginger finely chopped
- 400 g sugar
- orange juice freshly squeezed (from 1 small orange or a half of a big one)
Instructions:
-
Place chopped rhubarb in a pan and add the chopped ginger, sugar and orange juice.
-
Cover with a plate, lid or foil and set aside for 2 – 3 hrs.
-
Heat the mixture gently, stir it with a wooden spoon until the sugar dissolves.
-
Bring to a boil and cook it for 10 minutes, stirring with a wooden spoon to prevent the jam from burning.
-
Then test a little of the jam on a chilled saucer, if it becoes thicker it’s ready, if not, boil for another 2-5 minutes and repeat until is passes the test.
-
Transfer jam into hot sterilised jars and seal immediately. (I will turn the jars upside down it helps the lids to seal better and after about 15 minutes I will return them into the previous position and let them cool)
-
If you store the jam in a cool, dark place, it will keep for a year.