Lahodné mince pies jsou tradiční britské koláčky plněné ovocnou náplní. Tyto koláčky se pečou v Británii už od 13. století a ani se nedivím, že jsou i v dnešní době stále oblíbené, jsou totiž výborné.
Jak název napovídá, tyto koláčky se dříve plnily především masem. V receptu z roku 1394 bylo potřeba docela velké množství a druhů masa; maso z jednoho kohouta, jednoho bažanta, zajíce, dvou králíků, dvou holubů a nakrájené vnitřnosti. V pozdějších receptech se maso začalo míchat se sušeným ovocem, ale pořád to bylo jídlo jenom pro bohaté. Dnes je všemu jinak, maso v koláčcích budete hledat marně, tradiční náplň je kombinace jablek, sušeného ovoce, např. meruněk, švestek, třešní, rozinek, citrónové šťávy, zázvoru, medu, melasy, brandy a občas i skopového loje. V tomto receptu je nádivka z brusinek, mandarinkové kůry, sušeného ovoce, vína a koření.
Recept jsem našla v kuchařce od anglické autorky mnoha úspěšných kuchařek Nigelly Lawsonové.
Na cca 30 košíčků:
Těsto:
– 120g hladké mouky
– 120g špaldové hladké mouky
– 120g ghí nebo másla
– špetka soli
– šťáva z jednoho pomeranče
Náplň:
– 60ml červeného vína
– 75g hnědého cukru
– 300g čerstvých brusinek
– 1 lžička mleté skořice
– 1/2 lžičky mletého zázvoru
– 1/2 lžičky mletého hřebíčku
– 100g rozinek
– nastrouhaná kůra a šťáva z jedné mandarinky
– 1/2 lžičky vanilkového extrakt
– 2 polévkové lžíce medu
Nejprve si připravíme těsto. Do kuchyňského robotu dáme mouku, máslo a sůl a necháme promíchat, až nám vznikne drobenka. Do těsta pomalu vmícháme pomerančovou šťávu. Těsto rozdělíme na několik dílků a dáme do ledničky. Samozřejmě těsto můžeme připravit i ručně na vále.
Do hrnce dáme víno a cukr.
Zahřejeme a až se cukr úplně rozpustí tak přidáme brusinky, skořici, zázvor, hřebíček, rozinky, nastrouhanou kůru a šťávu z mandarinky. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut, občas směs promícháme a brusinky vařečkou trochu promačkáme. Když máme náplň uvařenou tak, že připomíná hustou kaši, ostavíme ji z vařiče a vmícháme vanilkovou extrakt a med.
Předehřejeme si troubu na 220C. Z ledničky vytáhneme jeden dílek a z toho polovinu vyválíme a vykrajujeme hvězdičky a z druhé poloviny si odřízneme vždycky kousek těsta, který namačkáme do vymaštěných formiček. Dáme náplň a navrch hvězdičku. Když nám těsto dojde, vezmeme další díl z ledničky. S vychlazeným těstem se lépe manipuluje, proto jsem zvolila si těsto rozdělit na více dílků a zpracovávat ho postupně.
Nakonec košíčky vložíme do trouby a pečeme 10-15 minut. Vychlazené pocukrujeme.