Slavný vídeňský dort vytvořil Metternichův šéfcukrář Franz Sacher u příležitosti Vídeňského kongresu. Dlouhá léta se ve Vídni táhl spor o jeho autorství mezi cukrářstvím Demel a hotelem Sacher. V soudním procesu obstál hotel Sacher, jehož receptura byla uznána jako ta správná. I když receptura Sachr dortu je tajná, můžeme se k ní přiblížit tímto receptem, který jsem našla v kuchařce Klenovy evropské kuchyně od Romana Vaňka.
Ingredience:
- 100g hladké mouky
- 70g hrubé mouky
- 50g kakaa
- 7g prášku do pečiva
- 120 žloutků (cca 6ks)
- 220g cukru krupice
- 220g bílků (cca 8ks)
- 90ml rostlinného oleje
- 350g meruňkového džemu
- Tmavá čokoládová poleva (120ml smetany na šlehání+ 220g tmavé čokolády s vysokým podílem kakaa)
Postup:
- Dortovou formu vymažeme máslem a na dno dáme pečící papír.
- Troubu předehřejeme na 160C nebo horkovzduch na 140.
- Do mísy prosijeme hladkou mouku přes jemné síto a přidáme hrubou mouku, kakao, prášek do pečiva a promícháme. Dáme stranou.
- Ve větší míse ušleháme žloutky s polovinou cukru do pěny.
- V jiné míse ušleháme mezitím sníh z bílků a druhou polovinou cukru.
- Sníh opatrně po částech přimícháme ke žloutkové pěně.
- Pak přidáme sypkou směs a opatrně pomalu promícháme.
- Nakonec za stálého míchání vlijeme tenkým pramínkem olej.
- Těsto nalijeme do formy a pečeme cca 45 minut.
- Upečený korpus necháme vychladnout ve formě.
- Korpus vyjmeme z formy, podélně rozřízneme na třetiny a každou pomažeme džemem. Džemem potřeme i vrch korpusu a strany.
- Takto připravený korpus dáme na 30 minut do ledničky.
- Čokoládovou polevu necháme rozpustit ve vodní lázni a potřeme s ní vychladlý korpus ze všech stran.
- Polevu necháme ztuhnout.